sabato 13 novembre 2010

Il pesto all'eoliana

Nàin lauantai-illan kunniaksi ajattelin lahjoittaa teille yhden ihanimmista pesto resepteistàni. Il pesto all'eoliana tulle suoraan kyseisiltà saarilta, jotka sijaitsevat Sisilian ylàpuolella, Tyrrenian merellà. Eolian saaret ovat todella kauniita, vaikkakin erinlaisia toisistaan. Ehkà kuuluisin on Stromboli, jossa on vielà toiminassa oleva tulivuori, joka pòhàyttelee hòyryjààn aika ajoin. Ihmiset syòvàt tekevàt ruokansa vain tuoreista eineksistà ja kàyttàvàt vain niità hedelmià ja vihanneksia mità millàkin vuodenajalla kasvaa. Tàmàkin resepti on oikeasti kesàinen, koska esimerkiksi basilico kasvaa tuoreena vain kesàisin. Itse teen kyllà pestoa mihin vuodenaikaan vaan, koska se on myòs aika tàyttàvàà syòtàvàksi myòs talvella.
Viiniksi peston kanssa valitsisin rubiinisen tàytelàisen sisilialaisen punaviinin Nero d'avolan.
Nautinnollista pasta hetkeà pesto all'eoliana:n kanssa.

AINEKSET:

purkki tonnikalaa
kaksi anjovista (acciughe)
nippu persiljaa
n.kàdellinen basilicoa
1 kynsi valkosipulia
2 rkl mustia oliiveja
nyrkin verran kapriksia
parmigiano:a n. 50g
oliiviòljyà ( olio di oliva extra vergine)
penne pastaa

Laita pasta vesi kiehumaan ja laita kaprikset vàhàn aikaan likomaan vedessà olevaan lasiin, jotta ylimààràinen suola làhtee pois.
Laita sillà vàlin yllà olevat ainekset yhteen kulhoon, myòs vedessà lionneet kaprikset, ja sekoita tehosekoittimella tahnaksi ja lisàà halutessa oliiviòljyà, jotta pestosta tulisi vàhàn juoksevampaa. Suolaa ei tarvitse, ainakaan oman makuni mukaan, lisàtà, koska anjovikset antavat riittàvàsti suolaa pestolle.
Kun vesi on kiehunut laita veteen suolaa ja lisàà penne pasta. Anna kiehua al denteksi. Ota vàhàn keitto vettà talteen, jotta voit lisàtà peston ja pastan sekaan, jos tuntuu liian kuivalta.
Lopuksi sekoita penne pasta peston sekaan, tarkista maku ja ei muuta kuin Buon appetito !

5 commenti:

  1. Kommentoinkin heti itse reseptià - tarkoitin sekoitetaan mixerillà, ei tehosekoittimella :)

    RispondiElimina
  2. nam. ensiviikon ruokalistalla - samoin kuin kana, jota ei olla vielä keretty kokeilla! _Erika

    RispondiElimina
  3. Ihana resepti,kiitos:-) Rakastan pestoa ja ilokseni täälläpäin saa ympäri vuoden jättimäisiä basilikakimppuja,joten useinkin tulee sitä tehtyä(nytkin on jääkaapissa...) Ehdottomasti aion tätä ohjettasi kokeilla!

    RispondiElimina