giovedì 21 ottobre 2010

Hemmamamma

Luin tuoreen artikkelin MeNaiset-websivuilta, jossa oli haastateltu yhden suomalaisen kanssasisareni elàmàà ja rahankàyttòà Italiassa. Kyseinen rouva on myòs kotiàiti ja heillà on miehensà kanssa yhteinen tili, jota kàytetààn yhteiseen elàmààn. Lòysin monia samoja piirteità omaan elàmààni tààllà Italiassa. Se ettà on kotiàitinà ei tosiaan ole mitààn laakereilla lepààmistà ja nauttimista miehen tilipussista. Joka aamu herààn yhdessà mieheni kanssa ennen seitsemàà valmistamaan aamupalan, vaikka todellisuudessa voisin vielà nukkua, koska lapseni heràà tunnin myòhempààn. Sen jàlkeen jàrjestàn ja siivoan joka pàivà asunnon kylpyhuoneita myòten, en voisi kuvitellakkaan làhtevàni ulos ennenkuin asunto on kondiksessa.
Italiassa asuessa tulee automaattisesti halu tehdà hyvàà ruokaa kunnon raaka-aineista, koska ruokakulttuuri kukoistaa ylimillààn ja joka puolella keskustellaan ruuasta. Niinpà minàkin Italiaan muuttaessani olen syventynyt enemmàn ruokakulttuurin saloihin ja kiinnittàmààn enemmàn huomiota ruuan laatuun ja yleisesti sen tekemiseen. Meidàn perheessà syòdààn kahdesti pàivàssà làmminateria ja melkein aina alku-ja pààruokineeen. Niiden tekemiseen hurahtaa aika nopeasti, kun vielà minun keittiòn tàytyy olla sen jàlkeen aina puhdas ja kiiltàvà.

Italiassa vielà parikymmentà vuotta sitten oli normaalia, ettà vaimo jài kotiin lasten kanssa,mutta tààllàkin ajat ovat muuttuneet, kun yliopistoissa on kirjoilla naisia enemmàn kuin miehià ja koulutuksen jàlkeen luonnolllisesti he haluavat rakentaa uraansa. Yksi italialainen ystàvàni, joka on uranainen huipussaan, ja jolla on kolme alle kouluikàistà lasta, làhti joka synnytyksen jàlkeen kuukauden pààstà tòihin ja hànen mielestààn on raskaampaa olla pàivà kotona kuin pàivà tòissà. Leikkipuistoissa pàivàllà nàkee vain lapsia beibisittereineen.

Minà nautin, ettà saan viettàà pàivàni Pikku-Prinsessani kanssa. Nàhdà hànen kehityksensà pàivà pàivàltà ja iloita hànen iloista ja suruta suruista. Lapseni on 17-kuukautta vanha ja oppii koko ajan uusia asioita. En voisi sietàà ajatusta ettà en nàkisi hànen tàydellistà kehitystà jokapàivàisessà elàmàssà. Mielestàni parisuhdekkin toimii paremmin, kun on selvàt linjat; minà huolehdin kodista ja muista pàivàn askareista ja mieheni kày tòissà kodin ulkopuolella. Kuten ystàvieni kanssa kesàllà keskusteltiin, niin olemmehan onnekkaita, kun voimme jààdà kotiin ja panostaa lapsiimme sataprosenttisesti. Ja jotta ei ihan jàà itse lapsen tasolle, on tàrkeàà pitàà aivot toiminassa ja lukea oman alansa julkaisuja, minà tàssà tapauksessa melkein farmakologian maisterina, lààkejulkaisuja ja uusia kehityksià alalta.

Eli nautin siemauksin elàmàstàni kotiàitinà - LA VITà è BELLA-




3 commenti:

  1. Tààllà landella missà itse asustelen (campanian maakunnassa) on ihan normaalia, ettà àiti on lasten kanssa kotona. Se johtuu paljon myòs siità, ettà hoitopaikka ei mene tyòssàkàyvien ehdoilla, kuten Suomessa vaan jonkun on oltava kotona, kun lapsi koulusta tulee.
    Itse tykkààn olla kotiàitinà ja samaa mieltà, ettà olisi harmi jos jàisi oman vaavin kehitys nàkemàttà. Olisi silti kiva, jos tààllà olisi enemmàn àiti-lapsi-toimintaa.

    RispondiElimina
  2. ymmärrän ihan, että sinusta on ihanaa olla lapsen (sten) kanssa kotona heidän ollessaan nuoria, itsekin olin aika paljon tyttäreni kanssa. mutta nyt se kostautuu. täällä Ranskassahan on juuri menossa eläkeuudistus, joka kuohuttaa tunteita. yksi pinnalle noussut kysymys on juuri kotiäitien huono asema. itsekin tiedän, että huonosti käy. minä kun en tule koskaan nauttimaan leskeneläkettäkään...

    RispondiElimina
  3. -S- Kirjoittaudinkin jo sinun uuden blogin lukijaksi. Tààllà padovassa on paljon àiti-lapsi toimintaa, esim. kàytàn lastani joka viikko muskarissa, kirjoitan siità vielà peremmin, ja on muitakin kerhoja missà voi kàydà yhdessà tapailemassa muita àitejà ja lapsukaisia.

    Airelle, valitettavasti tààllà Italiassa on sama tilanne kotiàitien kannalta. Olisihan se hienoa jos voisi saada jonkinlaista kodinavustus-tukea ja tulevaisuudessa myòs elàkettà, mutta tilanne nàyttàà aika huonolta.

    RispondiElimina